Про Валки від MyKharkov.info: місто ремесел та слив’янки

0
1100
Модные чехлы для мобильных телефонов

Валки – невелике містечко на заході Харківської області. Сюди приїжджають заради мальовничої природи та цікавих пам’яток. Валківський район – популярне туристичне місце. Журналісти сайту “Мій Харків” розповіли про історію Валок та порадили найцікавіші місця для відвідування.

Козацька історія Валок

У 12 столітті на території сучасних Валок було «Дике поле». Як і багато інших міст та селищ Харківської області, Валки з’явилися завдяки козакам-черкесам. Наприкінці 17 століття вся Слобожанщина складалася з 12 козацьких міст.

1646 року козаки збудували тут укріплений пункт для захисту від татарських набігів. Вони викопали глибокий Перекопський вал, а потім збудували фортецю Мжу. У козацькому місті розташовувалися полкові сотні, а саме керівництво було у Валках. За грамотою російського царя Олексія Михайловича козаки володіли своїми землями та мали право самоврядування своїми полками.

Валки

У 1785 Валки стають повітовим містом Російської імперії. На той момент у місті жили близько 6000 людей.

Наприкінці 18-19 століттях місто активно забудовується: відкриваються школи, жіночі та чоловічі училища, лікарні, богадільні та церкви.

Сучасні Валки

Сьогодні Валки називають ремісничою столицею Слобожанщини. Народні майстри передають свої секрети молодому поколінню. До Валків щороку приїжджають сотні туристів. Тут можна скуштувати справжні українські вареники, а також придбати автентичні сувеніри: ляльки-мотанки та слобожанську кераміку.

Достопримечательности Валок

У Валках влаштовують цікаві культурні заходи та фестивалі. На Масляну тут проходять концерти, народні гуляння та традиційні спалювання опудала.

На сьогоднішній день Валки є сучасним містом. Тут працює завод будівельних матеріалів, а також молокозавод, завод продовольчих товарів та олійно-екстраційний завод. У Валках є ліцей, у якому навчають дітей із третього класу економіки та української філології.